Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 3600 ek gösterge çalışması Başkan Erdoğan’a sunuluyor

3600 ek gösterge çalışması Başkan Erdoğan’a sunuluyor

haber haber -
9 0

Öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polis başta olmak üzere milyonlarca memurun merakla beklediği ‘Ek gösterge düzenlemesi için çalışmalar tamamlandı.

Dar kapsam olarak değerlendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi; lisans mezunu öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini içerirken, geniş kapsam; kamuda ek göstergesi olmayan ve artmayan memur kalmayacağı durumunu ifade ediyor.

Genel Müdür yardımcısı, üniversite genel sekreter yardımcısı, il müdürü, bölge müdürü ve şube müdürü gibi tespit edilen bazı unvanlar, görevin önemi ve hiyerarşik yapı dikkate alınarak ek gösterge cetvelinde daha üst gruplara çıkartılacak.

Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kamu görevlileri için eğitim durumu da dikkate alınarak ek gösterge rakamı üzerinde çalışılıyor. Böylece yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge verilmiş olacak.

Ek gösterge rakamlarında yıllara yayılan kademeli geçiş de bir başka alternatif olarak gündemde duruyor. Hem ek gösterge rakamlarında hem de emekliliğe yansıtma oranlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ek gösterge konusundaki ortaya çıkardığı rakam oranları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sunuldu.

Bakanlık, metni Memur-Sen’in 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler ve buna bağlı olarak yeni tazminat yansıtma oranları oluşturulmasını içeren talebiyle birlikte sivil örgütlerin de görüşlerini alarak şekillendirdi.

Memur-Sen, 2200 ila 3000 ve 3000 ila 3600 arasında iki kademe eklenmesi istenirken, bu kademelere bağlı olarak yeni tazminat yansıtma oranları oluşturdu.

Yine mevcut durumdaki 3600 ile 4800 kademesinin de yeniden düzenlenerek, 3600 ila 4200, 4200 ila 4400 ve 4400 ile 4800 olmak üzere üç ara kademe eklenmesi öngörülüyor.

Alternatifli tasklarda; kadro unvanı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik yapıyı dikkate alarak ek gösterge konusunun kamu personelinin geneline yönelik bütüncül bir çalışma içerisinde ele alınıp değerlendirilmeye çalışıldı.

Öte yandan 3600 ek gösterge düzenlemesi için halihazırda emekli kamu görevlileri için yeni bir formül gündeme geldi. Buna göre mevcut emekli memurların maaşlarının da 3600 ek gösterge düzenlemesi kapsamında artırılması masada yer alıyor.

Başkan Erdoğan’a sunulacak her iki 3600 ek gösterge çalışması için ayrı maliyet hesabı yapıldı. Bununla beraber mevcut memur emeklilerinin de ek gösterge artışından yararlanmasını içeren taslakta geri dönük emekli ikramiyesi ödemesi yer almazken, sadece mevcut maaşların artışı şeklinde düzenleme gündemde yer alıyor. Böylece memur emeklilerine seyyanen zam yapılmış olacak.

Son düzenlenen 3600 ek gösterge taslağına göre; ek gösterge değişiklikleri 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yine öğretmenlik meslek kanununda da bu tarih belirlenmişti. Burada da bir eşitlik sağlanmış olacak. Ayrıca yansıtma oranı da müzakereler sonucunda belirlenecek.

Ek gösterge, hali hazırda üst ve orta düzey yöneticilerin çoğunluğu ile merkezdeki kariyer meslek personelinin aylık tutarları içinde yer almasa bile emeklilik keseneklerinin hesaplanmasında rol oynuyor.

UNVAN – MEVCUT EK GÖSTERGE – YENİ EK GÖSTERGE – MEVCUT EMEKLİ MAAŞI – MEVCUT EMEKLİ İKRAMİYESİ – YENİ EMEKLİ MAAŞI – YENİ EMEKLİ İKRAMİYESİ

 

 

İlgili Yazılar