Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Afganistan’da 7 milyar dolarlık askeri teçhizat kaldı

Afganistan’da 7 milyar dolarlık askeri teçhizat kaldı

haber haber -
8 0

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Kongre tarafından onaylanan yeni bir rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri güçlerinin 2021 yılının Ağustos ayında Afganistan’dan çekildikten sonra 7 milyar doların üzerinde değerdeki askeri teçhizatı ülkede bıraktığı açıklandı.

16 yıl boyunca Afganistan’da hakim konumda bulunan ABD güçleri tarafından ülkede bırakılan askeri teçhizatın Taliban güçleri tarafından kontrol edildiği belirtildi.

Rapora göre ABD, 2005’ten Ağustos 2021’e kadar Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçlerine (ANDSF) toplam 18.6 milyar dolarlık ekipman verdi.

Verilen toplam teçhizattan 7,12 milyar dolar değerindeki ekipman, ABD’nin 30 Ağustos 2021’de çekilmesinin ardından Afganistan’da kaldı.

Savunma Bakanlığı raporuna göre, bırakılan teçhizat, uçaklar, hava-yer mühimmatı, askeri araçlar, silahlar, iletişim teçhizatı ve diğer malzemeleri içeriyor.

Raporda ayrıca, Afganistan’da bulunan beş Mi-17 helikopterinin, 2021’de ABD ülkeden ayrılmadan önce bakım için Ukrayna’da olduğu, 2022’de ise resmi olarak Ukrayna’ya transfer edildiği belirtiliyor.

Savunma Bakanlığı, Rusya’nın ülkeyi işgali başlamadan önce, Ocak 2022’de helikopterleri transfer etme niyetini Kongre’ye bildirmiş ve Ukrayna, 11 Mart 2022’de bir kabul mektubu imzalamıştı.

Raporda, ABD’nin daha önce Afganistan için tedarik ettiği ancak ülkeye göndermediği diğer malzemelerden, ABD’nin Ukrayna’ya yaklaşık 37 bin 122 mm obüs mermisi de dahil olmak üzere bazı “standart dışı mühimmat” verdiği vurgulanıyor.

Raporda, ABD’nin ayrıca daha önce Afganistan için tedarik edilen malzemeden Ukrayna’ya 15 milyondan fazla top tüfek mühimmatı, 99 binden fazla 40 mm yüksek patlayıcı/parçalanma bombası kartuşu ve yaklaşık 119 bin 82 mm yüksek patlayıcı havan mermisi aktardığı belirtiliyor.

Yayımlanan raporda Afganistan’da 923,3 milyon dolar değerinde uçak kaldığının altı çizilirken, ABD, Afganistan hükümeti için tedarik ettiği 78 uçağı, çekilme sona ermeden önce Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na bıraktığı bildirildi.

 

İlgili Yazılar