Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. “Ayam Cemani“ cinsi tavukların fiyatları dudak uçuklatıyor

“Ayam Cemani“ cinsi tavukların fiyatları dudak uçuklatıyor

haber haber -
12 0

Türkiye’de sayıları az olan “Ayam Cemani“ cinsi tavukların fiyatları dudak uçuklatıyor. Fiyatları 3 bin dolar civarında olan bu cins tavukları Türkiye’de sadece iki kişinin ürettiği ortaya çıktı. Nevşehir’de süs tavuk üreticisi Serkan Oduncu’nun çiftliğini çok sayıda “Ayam Cemani” cins tavuklar süslüyor. Hobi olsun diye bu işe giren Oduncu şimdi Nevşehir’de tavuk yetiştirme çiftliği kurmuş durumda. Yaklaşık 10 bin liralık tavukları besleyen Oduncu, bu tavukların Türkiye’ye gelişinin öykülerini de tüm detaylarıyla anlattı.

Hobi olarak başlandı

Oduncu bu işe hobi olsun diye girdiğini belirtiyor. Nevşehir’deki Oduncu Çiftliği’nde 24 cins tavuk beslediğini belirten Oduncu çiftlik kurma macerasını şu şekilde anlatıyor; “İlk zamanlar keklik, bıldırcın, ve bir iki farklı tavuk cinsi besleyerek bu işe başladım. Daha sonra Türkiye’de sosyal medya üzerinden bu sektörün tahminlerimden daha büyük olduğunu fark ettim. Bu işle uğraşan bir çok süs tavuğu üreticilesinin “En iyi tavuğu ben yetiştiririm” gibi farklı iddialara girdiğini gördüm. Zaten süs tavukları eğlencesini bu kadar değerli ve özel kılan da bu yarıştı. Yurt dışında bir yakınım yaşıyordu. Ben de bu yarışın içerisine girmeye karar verdim. Tabi bu yarışa başlamadan önce çiftliği büyüttüm. Bin 250 metrekarelik bir alana 36 ayrı kümes kurdum” dedi.

Ayam Cemani Tavukları Dünyaya Nasıl Dağıldı?

Serkan Oduncu, cep yakan bu tavuk ırkının ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını diğer tavuklardan farklı olan bu tavukların başta Avrupa olmak üzere farklı coğrafyalara nasıl dağıldığını ise şöyle anlatıyor; “Yıllar önce bir Hollandalı, Hollanda hükümeti tarafından Endonezya’ya tavuk çiftliği kursun diye gönderiliyor. Bu kişi Endonezya’daki görevini tamamladıktan sonra 10 tane yumurtayı uçakla ülkesine götürüyor. Daha sonra bunları kuluçka makinesi koymuş. Bu yumurtalardan 2’si tavuk birisinden de horoz çıkmış. Şu anda Avrupa’da sayıları çok az olan bu cins tavukların ortaya çıkmasında Hollandalı Jan Steverink’in payı bulunuyor. Endonezya’da tavuğa “Ayam” deniliyor. Yüzyıllar önce Endonezya’nın Jawa ve Sumatra bölgelerinde ilk defa ortaya çıkıyor. Bu cins tavuklar Endonezya’da “Karanlığa geçiş” ya da “Karanlığın gücü” temaları ile bu hayvanların özel kılınmasını sağlıyordu. Bölge insanı bu hayvanları adak hayvanı olarak kullandıkları için fiyatları bir anda artmaya başlamış. Evlenecek olanlar, yeni ev sahipleri, çocuğu olan insanlar ya da çocuk sahibi olmak isteyen kişiler bu tavuğu adak olarak kesiyorlarmış. Ayrıca kutsal güçleri olduğuna inanıldığı için de bazı hastalıklara bu tavukların iyi geldiğine inanılıyormuş. İşte bu tavukların ortaya çıkış hikayesi böyle”

AMERİKA’DA 3-5 BİN DOLARA SATILIYOR

Ayam Cemani ve diğer cins tavuk yetiştirme işinin ülkemiz dışında daha yaygın ve kârlı olduğunu belirten Oduncu “Amerika’da bir vatandaş çiftlik kuruyor ve 100 dolar kaporayla satış yapıyor. Ayam Cemani cinsi tavukların fiyatı 3-5 bin dolar arasında. Endonezya’dan 10 adet döllenmiş yumurtanın Avrupa’ya satılış fiyatı ise 695 dolar civarında. Tabi bu yumurtaların hepsinde tavuk çıkacağının bir garantisi yok.” diyerek bu işin nasip ve kısmet olduğunun altını çiziyor.

TÜRKİYE’DE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Dünya genelinde büyük ilgi duyulan Ayam Cemani cinsi tavuklara ülkemizden de ilgi her geçen gün artış gösteriyor diyen Oduncu “Türkiye’de bu cins tavuklara sahip olan iki veya üç kişi bulunuyor. Şu anda çok yok ama sosyal paylaşım sitelerinde gördüğümüz üzere çok fazla ilgi var. Bu tavuklara sahip olmak isteyen yüzlerce meraklı sosyal paylaşım siteleri üzerinden bizi mesaj bombardımanına tutuyorlar. Türkiye’de hobi olsun diye başladığım bu işte fiyat dengeleri de farklı olarak karşıma çıkıyor.” Dedi.

Her üreticinin farklı fiyat uyguladığının altını çizen Oduncu “Diğer üreticiler farklı fiyat politikaları uyguluyorlar. Onun için Türkiye’deki fiyatları hakkında bilgi vermek istemiyorum ama ucuz olmadıklarını söyleyebilirim. İklim sıkıntısı çekmeyen Cemaniler her yerde rahatlıkla yaşayabiliyorlar. Yaklaşık iki yıldır üretmeye çalışıyorum. Şu anda yeterince bir sayıya ulaştım.”dedi.

Ayam Cemani Tavukları Neden Siyah ?

Bilim insanları bu cins tavukların kanı dışında her şeylerinin siyah olmasının nedeni olarak şunları söylüyorlar: “Bu siyahlığın sebebi Asya’da ortaya çıkan ve zamanla Avrupa’ya da gelen bir çeşit gen mutasyonu” gen mutasyonundan dolayı bu farklılığın olduğunu belirten bilim insanları melanin içinde şunları söylediler: “Bu mutasyon, Ayam Cemani’lerin normal bir tavuktan on kat daha fazla melanin üretmesine neden oluyor

ayam cemani eti
Ayam Cemani Eti
ayam cemani yumurta
Ayam Cemani yumurtası

İlgili Yazılar