Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bilim insanlarından küresel ısınma uyarısı

Bilim insanlarından küresel ısınma uyarısı

haber haber -
7 0

ABD’li bilim insanları, 2057 yılına kadar, Dünya’nın yüzde 75 ihtimalle iki derece daha ısınacağını hesapladı.

Araştırmada, Michelle Dvorak liderliğindeki ekip, 2021’den 2080 yılına kadar her yıl sekiz farklı emisyon oranı boyunca, tüm emisyonların aniden durması halinde Dünya’nın sıcaklığına ne olacağını incelemek için bir iklim modeli oluşturdu.

Dvorak, “Eylemlerimiz ve politikalarımızla gelecekteki küresel ısınmanın ne kadar önlenebileceğine ve geçmiş emisyonlar nedeniyle ne kadar ısınmanın kaçınılmaz olduğuna bakmamız bizim için önemli. Bence bu daha önce net bir şekilde çözülmedi” dedi.

Diğer taraftan araştırmacılar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan tüm emisyonları durdurmanın imkansız olduğunu belirterek, küresel ısınmada kaçınılmaz bir artış olabileceği konusunda uyardı.

Çalışmanın ortak yazarı Kyle Armour, “Araştırmamız, en iyi ihtimalle küresel emisyonların hemen durdurulması halinde bile yaklaşık 5-10 yıl boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalacağımızı gösteriyor.

Çalışmada, önlenemeyen geçici ısınmaya baktık. Küresel sıcaklıklardaki değişimler, Arktik deniz buzunun erimesinden sıcak hava dalgalarına, sel ve orman yangınları gibi olaylara neden olabilir ve birçok ekosistem için bu çok önemlidir” yorumunda bulundu.

Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek.

İnsan faaliyetleriyle ortayan çıkan sera gazları azaltılacak. Dünya genelinde karbon salınımı 2030’a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050’ye kadar sıfıra indirilecek.
Fosil yakıt kullanımı azaltılarak, yenilenebilir enerjiye yönlendirilecek.

İlgili Yazılar