Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek Nasıl Kurulur?

haber haber -
9 0

Dernek Nasıl Kurulur?

Birçok kişi Dernek kurmak için son zamanlarda internetten oldukça araştırma yapıyor. Ancak internette bulunan bilgilerin birçoğu bu bilgileri vermekte yetersiz kalıyor. İnternette bulunan bu bilgiler ya iyi araştırılmadan kullanıcılara sunuluyor. Ya da yanlış haber kaynaklarından alınarak yazılıyor. Hal böyle olunca Dernek Kurmak birçok kullanıcı tarafından merak konusu oluyor. Peki, Dernek Nedir ve Dernek Nasıl Kurulur?

İşte biz bu yazımızda Dernek hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri sizler için bir araya getirdik. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan Dernek konusunda merak edilenleri sizlerle paylaşalım.

Dernek Nedir?

Derneğin nasıl kurulduğunu öğrenmeden önce yapmamız gereken ilk şey Dernek kavramına bir açıklık getirmektir. Dernek kavramının iyi öğrenilmesi Dernek kurmak için atılması gereken ilk adımların başında gelir.

Dernek belirli veya ortak bir amacı bulunan kişilerin en az 7 tüzel kişinin bir araya gelerek bu amacı gerçekleştirmek için kurdukları kuruluşa verilen genel bir addır.

Elbette kişiler ne kadar derneği bu şekilde tanımlasalarda derneğin bunun dışında birçok tanımı bulunmaktadır.Bu tanımlardan birisi para kazanma amacı dışında kişilerin bir araya gelip oluşturdukları bir örgüttür.

Bu tanımları daha fazla çoğaltabiliriz. Ancak bu tanımdan daha önemli bir konu daha vardır. O konuda hiç şüphesiz Derneğin hukuki kurallara göre düzenlenen bir kuruluş olmasıdır. Yani anlayacağınız Dernek Kurmak için devlet tarafından düzenlenen bazı hukuki kurallara uymanız gerekmektedir. Bu hukuki kurallar karşımıza ise şu şekilde çıkmaktadır;

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 56-100

5253 sayılı Dernekler Kanunu

25772 sayılı Dernekler Yönetmeliği

Kanunda yer alan yukarıdaki maddeler Derneğin hukuki kurallarını en ince ayrıntısına kadar açıklamaktadır. Bu yüzden bizde size Derneğin nasıl kurulduğunu anlatırken yukarıda yer alan 3 maddeyi göz önünde bulundurarak açıklayacağız. Peki, Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek Kurmak aslında sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. İlk başlarda bu iş size oldukça kolay gelebilir. Ancak bu çok büyük bir hatadır. Zaten birçok kişi bu işin oldukça kolay olduğunu düşünerek işe girmektedir. Ancak sanıldığı kadar zor olduğunu gördüğü zaman hemen vazgeçmektedir. Bu yüzden Dernek kurmadan önce bunu iyice anlamanız ileride sizin bu zorlukların üstesinden gelebilmenizde yardımcı olacaktır.

Dernek Kurmak isteyen en az 7 kişi bir araya gelerek bulundukları ilin en büyük mülki amirine gitmeleri gerekir. Kuruluş bildirimini mülki amirine teslim ettikten Dernek hukuken kurulmuş olur.

Kurulan Derneğin Değerlendirilmesi

Yapılan başvurunun ardından mülki amirlerinde bu iş ile ilgilenen bir dernekler birimi bulunur. Bu birim değerlendirmeyi hukuki kurallara göre değerlendirir. Bu değerlendirmeler başvuru yapıldığı tarihten itibaren 60 gün olarak belirlenmiştir. Bu 60 gün içerisinde dosyanızda eksik birşey yoksa sıkıntı yoktur. Siz artık Derneği kurmuş bulunmaktasınız. Ancak bu birimin eksik gördüğü bir şey varsa kurucular ile iletişime geçer ve bu eksikliğin en kısa sürede giderilmesini ister. Bu eksiklik kurucuya bildirilmesinden itibaren 30 gün içerisinde giderilmesi gerekir.

Ancak şunu da belirtmemizde yarar var. Dernek birimlerinin sizin kuruluşunuzda eksik görmesi derneğinizin faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaptığınız işi baltalamaktadır. Bu yüzden bu sorunlara mahal vermemek amacıyla önceden tecrübeli bir avukat ile çalışırsanız sizin için daha iyi olacaktır.

Dernek biriminin sizi söylediği bütün eksiklikleri tamamladıktan sonra bu birim sizin derneğinizi dernekler kütüğüne kaydeder. Ancak bu eksiklikler giderilmemiş ise bu durumda mülki idare tarafından Derneğiniz Cumhuriyet Savcılığına bildirilir. Bunun sonucunda Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kurduğunuz Derneğin feshedilmesi için sizlere dava açılır

 

İlgili Yazılar