Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong, “Kuzey Kore’nin kendi nükleer ve füze envanterini geliştirmesinin önüne geçişmeli. Bence eğer masaya oturacaklarsa yaptırımlar gevşetilmeli” diyerek ABD’nin yaptırımları gevşetmesini talep etti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANIYOR
ABD ve Birleşik Krallık’ın Kuzey Kore’nin son dönemde artan füze ve silah denemelerini BM Güvenlik Konseyi’nde görüştüğü de aktarıldı. Reuters’a konuşan diplomatlar, bu konunun gündeme geldiğini açıkladı. Öte yandan Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan diplomatlar, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanacağını duyurdu.
Kapalı kapılar arkasında gerçekleşecek görüşmede Kuzey Kore’nin hamlelerinin görüşüleceği belirtildi. Aynı kaynaklar, toplantı talebinin ABD ve Birleşik Krallık’tan geldiğini aktardı.
Uzmanlar ve analistler, Kuzey Kore’nin geliştirdiği yeni ve daha ufak balistik füzelerin daha ufak bir menzile sahip olduğunu fakat tek bir denizaltında depolanabildiğini ve nükleer başlık yerleştirilebileceğini duyurdu.
Kuzey Kore devlet medyası KCNA, “Yeni füzede mobilite üst seviyede. Bu teknoloji ülkemizin savunma teknolojisine büyük katkı sağlayacak” ifadesine yer verdi.