Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Maden sektörünün ihracatı 2020’de 4,3 milyar dolara ulaştı

Maden sektörünün ihracatı 2020’de 4,3 milyar dolara ulaştı

haber haber -
8 0

Maden sektörünün ihracatı 2020’de 4,3 milyar dolara ulaştı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt KAYA yaptığı açıklama ile maden sektörünün 2020 yılında ihracatının 4,3 milyar dolar olduğunu belirtti.

Kaya pandemi döneminden en çok etkilenen sektör olmalarına rağmen “Covid-19 virüsü en büyük ihraç pazarımız Çin’de ortaya çıktığı için pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmemize rağmen 2020 yılının Ocak – Aralık döneminde, 4,3 milyar dolar döviz kazandırdık” diyerek sektörün ülke ekonomisine döviz girdisi sağladığını belirtti.

Maden sektörünün ihracatı

Kaya GSYİH’nin %5 oranında bir katkı sağladıklarını belirttiği açıklamada “Ülke ekonomisine tüm sektörlere de hammadde sağlayan bir sektör olduğumuz için iç pazarla birlikte 40 milyar dolarlık bir değer oluşturarak ülke ekonomisine GSYİH’nın yüzde 5’i oranında katkı sağladık.” Sektör olarak 40 milyar dolarlık değer oluşturduklarının altını çizdi.

Maden sektörünün ihracatı 2020’de 4,3 milyar dolara ulaştı

Kaya sektörün girdilerinin %90 oranında yerli olduğunu belirttiği açıklamada “Sağladığımız ekonomik büyüklüğün yüzde 90’dan fazlası yerli girdiden oluşuyor, yani katma değeri ülkemize kalıyor.” yapılan ihracattan gelen gelirin katma değerinin ülkemize kaldığına vurgu yaptı.

Pandemi dolayısıyla sektörel fuar ve organizasyonların yapılamadığı geçen seneye göre önümüzdeki senenin daha verimli geçeceğinin umduğunu belirten Kaya “Pandemi nedeniyle fuarlar, sektörel ticaret heyetleri ve seyahatler iptal olduğundan bu yana doğal taş ihracatçıları, taşlarının dokularını ve tasarım detaylarını müşterilerine sunma imkanı bulamıyordu.  Kısa bir süre önce gerçekleştirdiğimiz Vietnam Sanal Doğal Taş Ticaret Heyeti organizasyonumuzla ilgili dünyada bir ilke imza attık ve arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle modellenmiş 3 boyutlu firma stantlarını ithalatçılarla buluşturduk. Bu sayede Vietnam’daki müşteriler cep telefonlarından gerçek boyut, renk ve yüzey işlemlerini içeren stantları bulundukları yerde sanal olarak canlandırarak, görsel ihtiyaçlarını gidermiş oldu. Dijitalleşmenin sunduğu bu avantaj doğal taşlarımızın ihraç edilme olasılığını arttırıyor” dediği açıklamada pandemi sürecinden dolayı müşteriler ve sektör temsilcileri  ile yeni iletişim yolları bulduklarının ve bunun meyvelerini yakında alacaklarını belirtti.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir