Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Merkez Bankası Faizi Artırdı

Merkez Bankası Faizi Artırdı

haber haber -
8 0

Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerinin de üzerinde 200 baz puan artırarak yüzde 17’den yüzde 19 seviyesine yükseltti. Mayıs 2020’de politika faizini yüzde 8,25’e kadar indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün oranı yüzde 19’a yükseltti.

Merkez Bankası, Naci Ağbal’ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25’ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti. Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmemişti.

200 baz puanlık artış piyasa beklentilerini de aşarken, Türkiye enflasyon liginde olduğu gibi üst sıralarda yer aldığı faiz liginde de basamak atladı.

Faiz liginde ilk sırada, ABD’nin sert yaptırımları sonucu ekonomisi iflas eden Venezuela var. Bu ülkede enflasyon yüzde 2665 puanla kontrol dışı seviyelerde bulunurken, yüzde 45 olarak görünen merkez bankası faizinin de bir anlamı bulunmuyor.

Listede yüzde 38’lik faiz oranıyla üçüncü sırada yer alan Arjantin ise, dış borçlarını zamanında ödeyemeyerek geçen yıl bir kez daha temerrüde düşmüştü. Ülke yoğun müzakerelerle dış borcunun bir kısmını yapılandırsa da, henüz ağır ekonomik krizden çıkamadı.

İlgili Yazılar