Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Motokuryeler eylemde

Motokuryeler eylemde

haber haber -
5 0

Omicron varyantıyla yeniden yükselişe geçen pandemide çalışanların enflasyonun altında kalan maaş zamlarına karşı eylemleri büyüyor. Pandemi döneminde sokağa çıkmanın bile insanı korkuttuğu günlerde e-ticaret hacmi arttı, kuryeler sistemin taşıyıcısı haline geldi. Şirketler çalışanları sayesinde rekor ciro yaptı ancak maaş zamları beklentilerin altında kaldı.

Yetersiz ücret zamları ve yüksek enflasyon nedeniyle yaşam standartları geriliyor. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yüzde 25.47 oranında zam yapıldı. Memur maaşlarına yapılan ilave iyileştirme ile yıllık zam oranı yüzde 30.5’i buldu. En düşük emekli aylığı da 2 bin 500 liraya çıkartıldı. Asgari ücret 4 bin 253.4 TL’ye yükseldi ancak asgari ücrete yapılan yüzde 50.4’lük zam hızla erimiş durumda.

Türk-İş, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 4 bin 249 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Yoksulluk sınırı ise 13 bin 843 lira oldu.

Bazı şirketler büyümeyi çalışanlarıyla paylaşırken, bazıları maaş zammını enflasyonun altında tuttu.

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmesi tamamlandı. Taraflar yıllık yüzde 65.67’lik yıllık zam oranı üzerinde anlaştı.

Enflasyonun altında kalan maaş zamlarına karşı ilk olarak kuryeler Türkiye’nin farklı kentlerinde eylemler başlattı. 24 Ocak’ta Trendyol Express çalışanlarının yüzde 11 oranındaki ücret zammına karşı başlattığı protesto dalgası; HepsiJet, Scotty, Aras Kargo, Sürat Kargo, Yurtiçi Kargo ve Yemeksepeti ve Banabi çalışanlarının eylemleriyle devam etti.

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu Trendyol’da bağımsız teslimatçı olarak çalışan binlerce arabalı kurye, şirketin yüzde 11 zam önerisini reddederek ülke genelinde iş bıraktı. Yüzde 50 zam talep eden Trendyol çalışanları yüzde 38 zam elde etti. Trendyol, “2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hak edişinin aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır” açıklamasında bulundu.

İlgili Yazılar