Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. “Narkolog Projesi” uyuşturucu ile mücadeleye büyük katkı sağlayacak.

“Narkolog Projesi” uyuşturucu ile mücadeleye büyük katkı sağlayacak.

haber haber -
8 0

 

NARKOLOG Projesi 2021 Analiz Raporu verilerini değerlendiren Araştırmacı yazar Hüseyin Demir,’ İstanbul’da, birçok fuhuş ve uyuşturucu olayıyla gündeme gelen günü birlik evler hakkında yaptığı araştırmayı paylaştı.’

 “Narkolog Projesi” uyuşturucu ile mücadeleye büyük katkı sağlayacak.

 

“Narkolog Projesi” verilerinin uyuşturucu ile mücadelede noktasında çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Araştırmacı yazar Hüseyin Demir,’ Uyuşturucu suçlarının arkasında yatan nedenlerin ve risk faktörlerinin belirlenmesi, uyuşturucu maddelerin arzı, madde kullanımı, bağımlılığı, tedavi ve rehabilitasyon alanlarında yaşanan sorunlarla daha güçlü ve etkin biçimde mücadele edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından, İçişleri Bakanlığının 25.01.2018 tarihli onayıyla başlatılan “Narkolog Projesi”  çerçevesinde Türkiye genelinde, polis tarafından 2020 yılında uyuşturucu suçlarından dolayı 206.421 şüpheliye adli işlem yapılmış, şüphelilerin 33.056’sına anket uygulanmış ve raporlamada mükerrer veriler hariç tutulmuştur. Rapordaki bulgulara, ‘’Hayatının herhangi döneminde madde kullandığını beyan eden’’ 23.526 kişinin cevaplarıyla ulaşılmıştır.’dedi.

İSTANBUL’da, Günübirlik evlere yönelik daha fazla önlem alınmalı.

Demir,’ Raporda; 2020 yılında uyuşturucuya başlama yaşı ortalamasının 20,9 olduğunu, yakalananlar bakımından ilk denenen maddede esrar, eroin, ecstasy ve kokainde düşüş, metamfetamin, bonzai, sentetik ecza ve captagonda artış olduğu gözlemlenmiş. Yapılan analizde, esrar kullanarak maddeye başlayan her 5 kişiden 3’ünün, farklı maddelere kaydığı görülmüştür. Uyuşturucunun ilk olarak %75,9’luk oranla ‘’arkadaş veya yakın çevresinden’’ temin edildiği söylenmiştir. 2020 yılında; bir önceki yıla göre, madde kullanım alanlarında, bina içi kullanımın arttığı, diğer yerlerde kullanımın ise bariz şekilde düştüğü olduğu görülmektedir. Bu verilen ışığında bakıldığında son zamanlarda İSTANBUL’da, son dönemlerde bir çok fuhuş ve uyuşturucu olayıyla gündeme gelen günü birlik evlerin denetlenmesine yönelik daha fazla önlem alınması büyük bir öneme konu olmaktadır.’ dedi.

125 bin sivil toplum kuruluşu uyuşturucu ile mücadelede daha fazla sorumluluk almalı.

 

Demir, ’NARKOLOG Projesi 2021 Analiz Raporu, uyuşturucu ile mücadele eden çevreler, uyuşturucu ile mücadele alanına ilişkin hazırlanacak önleme projelerinde, akademik çalışmalarda ihtiyaç duyulabilecek konularda ve vatandaşlarımızın madde bağımlılığı konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinin artmasında faydalı olacağı ve aynı zamanda çocuklarını uyuşturucu bağımlılığı ve suçlarından uzak tutma arzusuna sahip ebeveynler için de önemli bir rehber niteliğindedir. Sayıları 125 bini bulan sivil toplum kuruluşlarının  “Narkolog Projesi” verilerini değerlendirerek uyuşturucu ile mücadele konusunda daha fazla farkındalık ve çalışma yürütmesi çok büyük faydalar sağlayacaktır. Kamu, iş Dünyası, sivil toplum, üniversite, medya, sanat ve spor camiasının bütüncül bir mücadele ile seferber olması, geleceğimizin teminatı gençliğimizi korunmasında ve mevcut bağımlıların topluma kazandırılması noktasında büyük bir katkı sağlayacaktır.’ dedi.

 

Esenyurt’ta Günübirlik kaçak evler, uyuşturucu ve fuhuş yuvasına dönmüş durumda.

Esenyurt başta olmak üzere Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde medyaya yansıyan ve ilçelerde yapılan araştırmada günübirlik kiralanan, ev, rezidans,1+0,1+1 şeklinde yapılan evlerin yabancı uyruklu kişilerin ilk tercihi konumuna getirdiği gibi uyuşturucu, fuhuş çeteleri ve terör örgütlerinin yuvası haline dönüştüğünü gösterir nitelikte olduğunu belirten Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, ’Güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonlar ve elde edilen veriler, İlçelerde yaptığım araştırmalar, İlgili kurumların uyuşturucu bağımlısı verilerini bütüncül olarak değerlendirdiğimizde uyuşturucu ile mücadele konusunda, uyuşturucu tacirlerinin zehir saçmak için denedikleri yeni yöntemler ve kullandıkları meskenler net olarak gözlemlenmektedir. Son dönemlerde günlük kiralık evleriyle gündeme gelen Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde günübirlik veya saatlik kiralanan evler, uyuşturucu tacirleri ve fuhuş çetelerinin en çok kullandığı meskenler haline dönüşmesi büyük bir tehdit niteliğine ulaşmış, günübirlik kiralanan, ev, rezidans,1+0,1+1 gibi yapıları fuhuş ve uyuşturucu yuvalarına dönüştürmüştür. Kafelerde ağlarına düşürdükleri gençleri, Fuhuş ve uyuşturucu yuvasına dönüşmüş günübirlik evlerde yapılan parti ve eğlenceler ile zehirlemekteler. Uyuşturucu ile mücadele büyük bir kararlılık ile başarıya ulaştırılabilir. Bu kapsamda günübirlik evlerin ve meskenlerin daha fazla denetlenmesi hayati öneme sahiptir. İstanbulda  uyuşturucu bağımlısı sayısında yaşanan artışa bakıldığında Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde yaşanan artışın daha yüksek olması bu ilçelerde uyuşturucu ile mücadelede her ayrıntıya daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gözler önüne sermektedir. Uyuşturucu ve fuhuş yuvasına dönmüş günübirlik evler daha fazla denetlenmesi mücadelede önemli bir başarıyı beraberinde getirecektir.’ dedi.

 

İlgili Yazılar