Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Rusya Dışişleri Bakanı ile İngiltere Dışişleri Bakanı görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı ile İngiltere Dışişleri Bakanı görüştü

haber haber -
6 0

Lavrov, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile başkent Moskova’da görüştü.

Görüşme sonunda iki bakan düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Karşılıklı suçlamaların yapıldığı toplantıda, bakanlar arasındaki soğukluk kameralara yansıdı.

Toplantı sonunda Lavrov’un, konuk bakandan daha hızlı şekilde salondan çıkması dikkati çekti.

Lavrov yaptığı konuşmada, Ukrayna krizi ile ilgili olarak Minsk Anlaşmalarının uygulanması, Rusya’nın Belarus ile birlikte yaptığı askeri tatbikat ve Rusya’nın Batı’dan istediği güvenlik garantilerine ilişkin bilgileri İngiliz mevkidaşına anlattığını belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’yı “işgal” edeceğine dair iddialarla ilgili detaylı olarak Truss ile konuştuğunu ifade eden Lavrov, Truss ile diyaloğun gidişatından dolayı “hayal kırıklığına” uğradığını söyledi.

Lavrov, görüşmeyi “sağır ve dilsiz” ile konuşmaya benzeterek, “Dinliyoruz ama duymuyoruz. En detaylı açıklamalarımız boşa gitti.” dedi.

Bakan Lavrov, Rus tarafının Ukrayna konusundaki ayrıntılı açıklamalarını Truss’ın ya bilmediğini ya da tamamen görmezden geldiğine yönelik bir his olduğunu kaydetti.

İngiliz askerlerinin de Baltık ülkelerinde bulunduğunu kaydeden Lavrov, “Londra’nın endişe ettiği Rus askeri birlikleri kendi topraklarında bulunuyor.” diye konuştu.

Lavrov, Batı’nın garanti konusunda Rusya’dan talepte bulunduğunu, Rusya’ya ise kimsenin garanti vermediğini vurguladı.

Bakan Truss’ın görüşmede suçlayıcı açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Lavrov, “İngiliz hükümet yetkililerinden de ‘Eğer saldırganlığa son vermezseniz…’ şeklinde ifadeler duyuyoruz. Hangi saldırganlık? Ne zaman başladı bu? Kime karşı başladı? Halbuki bizim ağzımızdan ‘bunun sonucu ile karışılacaksınız, size zor olacak, pişmanlık duyacaksınız…’ gibi şeyler duydunuz mu hiç? Bununla ilgili bir tane bile örnek gösteremezsiniz.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Ukrayna’da Rus askerleri ve ağır silahlarının bulunduğuna dair iddiaları Batı ülkelerinin vicdanına bıraktığını belirterek, bunların hepsinin ‘büyük olasılık’ kategorisinde olduğunu ve Litvinenko, Skripal ve Navalnıy konusundaki gerçeklerin görmezden gelindiğini dile getirdi.

Rusya’nın kendi topraklarında yaptığı ve ardından askerlerin kışlaya döndüğü tatbikatlardan farklı olarak, İngiltere, ABD ve Kanada’nın askerlerini, topraklarının çok ötesinde olan Baltık ülkelerine ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere gönderdiğini anımsatan Lavrov, bu askeri birliklerin ve silahların ülkelerine daha sonra kural olarak geri dönmeyeceğini dile getirdi

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ise Rusya’nın Ukrayna yönelik “saldırgan siyaset” izlediğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uyguladığı saldırganlığı durdurması ve meselenin diplomasi yoluyla çözümünü benimsemesi için fırsatı var. NATO, bu yoldan gidilmediği takdirde Rusya, Ukrayna ve tüm Avrupa için sonuçların kesin olacağını açıklıyor.” dedi.

Bu konuda ilerleme kaydedilmesi için Rusya ile çalışmak istediklerini dile getiren Truss, ancak bunun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve NATO’nun “açık kapı” politikası pahasına olmayacağını belirtti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas meselesine de değinen Truss, burada ateşkes anlaşmasının sağlanması için bölgeden ağır silahlarının çıkarılması gerektiğini söyledi.

Lavrov’un bu görüşmeyi “sağır ile dilsizin konuşmasına” benzetmesini değerlendiren Truss, şöyle devam etti:

“Görüşmemizde, dilsiz olan kesin ben değildim. Mevcut durumla ilgili İngiltere’nin pozisyonunu aktardım. Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda çok kararlıyız.”

İlgili Yazılar