Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Rusya’ya peş peşe yaptırım kararları

Rusya’ya peş peşe yaptırım kararları

haber haber -
8 0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Güvenlik Konseyi’ni acil olarak topladı. Donetsk ve Luhanks’ta yükselen gerilim ve artan çatışmalar sonrası Vladimir Putin kararını açıkladı. Putin, Sovyetler Birliği’ni hatırlattı, kendi bkış açısına göre tarihi bir konuşma yaptı. Putin, konuşmasının sonunda, ‘Donbas, Rusya’nın tarihsel bir parçası’ dedi ve Donetsk ile Luhanks’ın bağımsızlıklarını tanıdığını ifade etti. Putin, kararını çıkarılan kararnameyi imzalayarak resmileştirdi.

Ukrayna, Rusya’dan gelen açıklama sonrası acil toplantıya gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Putin’e meydan okudu, alınan kararları tanımadığını söyledi. Zelensky, ‘Hiç kimseye hiçbir şey vermeyeceğiz.’ dedi. Zelensky, bundan sonra yaşanacakların tek sorumlusunun da Rusya olduğunu ifade etti.

Putin, ise Rus ordusuna bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Luhanks’ta güvenliği sağlama talimatı verdi. Barış gücü olarak adlandırılan konvoy bölgeye giriş yaptı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Greenfield, acil toplanan BMGK’da Rusya’ya ek yaptırım uygulanabileceği sinyalini verdi. Greenfield, Rusya’nın adımına karşı ülkelere destek çağrısında bulundu. “Birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

ABD, Rusya’nın kararının ardından hızla Luhanks ve Donetsk’e ticareti yasaklayan kararnameyi imzalamıştı.

Almanya Başbakanı Scholz, Rusya Ukrayna krizinin savaşa doğru evirlmesi ile adımı attı. Scholz, Rusya’ya tepki gösterdi, “Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya’nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2’ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor.” diye konuştu.

İNGİLTERE’DEN RUSYA’YA ÇOK AĞIR YAPTIRIMLAR

Rusya Ukrayna krizi sonrası çok sert tepki gösteren İngiltere, ‘Acil’ olarak Kabine’yi topladı. Kabine öncesi konuşan Johnson, ‘Çok ağır vuracak yaptırım kararları alacağız. Bu ilk adım olacak.” dedi.

Kabine sonrası da konuşan İngiltere Başbakanı Johnson şu ifadeleri kullandı:

En baştan beri hepimiz elimizden geleni yaptık. Bu krize barışçıl bir çözüm bulmaya çalıştık. Churchill zamanından beri en üst düzeyde görüşmeler yapıldı. Bizim Rusya’nın güvenliğini ve endişelerini ne kadar ciddiye aldığımızı kendilerine gösterdik. Putin ile görüşmemde hem ben hem diğer liderler Putin’e her türlü fırsatı sunduk.

Ukrayna’ya işkence etme boyunduruğu altına almaya devam etmesinden şüpheleniyoruz. Olası bir işgal konusunda tüm dünyayı uyardık. Ukrayna’ya 500 milyon sterlinlik bir yardım sözü verdik.

 

İlgili Yazılar