Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sanal Anjiyo Nedir Ve Neden Kullanılır

Sanal Anjiyo Nedir Ve Neden Kullanılır

haber haber -
9 0

Sanal Anjiyo Nedir Ve Neden Kullanılır

Sanal anjiyo, diğer adıyla sanal anjiyografi, bilgisayarlı tomografi cihazı kullanılarak yapılan bir görüntüleme işlemidir. BT anjiyo ve sanal anjiyo işlemleri farklı gibi görünse de aslında aynı işlemi ifade etmektedir. BT açılımı burada bilgisayarlı tomografi için kullanılmaktadır. Anjiyo ile görüntüleme ve teşhis işleminin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Ancak günümüzde bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin sonucu olarak tıbbi görüntüleme işlemlerinde de büyük yol kat edilmiştir. Bu görüntüleme yöntemlerinden biri olan anjiyo detaylı olarak kalbin tüm hatlarıyla görüntülenebilmesi imkânını sunmaktadır.

Nasıl Yapılır?

Anjiyo kelimesi telaffuz edildiğinde akla ilk gelen, kalbi besleyen damarların ve atardamarların görüntülenmesidir. Bu işlemde kalbe giden damarlarda tıkanıklık ve sorun olup olmadığına bakılır. Sanal anjiyo nasıl yapılır? Sorusunun cevabına gelinecek olursa, kolda yer alan bir toplardamardan hastaya belli miktarda bir madde verilir. Bu madde kontrast madde olarak adlandırılır. Bu kontrast madde verilirken aynı anda bilgisayarlı tomografi yardımıyla maddenin damardaki ilerleyişi izlenir. Verilen X ışını sayesinde maddenin izlediği yol takip edilebilmektedir.

Ne Kadar Sürer?

Bazı hastalar için tüm tıbbi terimler ve işlemler endişe ve korku yaratabilir. Ancak anjiyo işlemi tamamen zararsız ve acısız bir işlemdir. İşlem süresi de oldukça kısadır. Ortalama 30-40 dakika sürebilen anjiyo işleminin ne kadar sürdüğü elbette işlem yapılan hastanın yaşına, kilosuna ve incelenmesi planlanan damarların durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yalnızca işlem sonrasında kanama riski göz önünde bulundurularak hastanın hareketlerine dikkat etmesi önerilmektedir. Şükrü Akyüz sitesinden konu ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kimler Tercih Eder?

Sanal anjiyonun yapılabilmesi için çok fazla kriter bulunmamakla birlikte, elbette risk taşıyan bazı durumlar da bulunmaktadır. Bunların başında işlem yapılacak kişinin şeker hastalığı ya da böbrek sorunu olmasıdır. Eğer kişi şeker hastası ise ya da böbrek hastalığı geçmişi varsa damardan verilen kontrast maddenin böbrekleri etkilemesi durumu daha olası olacaktır. Sanal anjiyolarda kullanılan görüntüleme işlemi de radyasyon anlamına geldiği için hamilelerin tercih etmesi önerilmemektedir. Konu ile ilgi Şükrü Akyüz sitesinde bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili Yazılar