Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. İstanbul Havalimanı Avrupa’da En Çok Yolcu Taşınan Havaalanı Oldu

İstanbul Havalimanı Avrupa’da En Çok Yolcu Taşınan Havaalanı Oldu

haber haber -
9 0

İstanbul Havalimanı Avrupa’da En Çok Yolcu Taşınan Havaalanı Oldu. Covid salgınından dolayı pandemi süreci yaşanan dünya da Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde havayolu taşımacılığında özellikle yolcu sayısında gerileme yaşandı. Yolcu taşımasında yaşanan bu azalmaya nazar İstanbul Havalimanı Avrupa’da en çok yolcu taşınan havalimanı olurken 2’nci sırayı yine İstanbul’da yer alan Sabiha Gökçen aldı.

Havayolu Şirketleri Sefer Sayılarını Azalttı

Covid-19 virüsünün en çok etkilediği sektörlerin başında havayolu şirketleri geliyor. Dünya genelinde havayolu firmaları yüksek yolcu kaybına uğrarken gelirlerinde azalma yaşandı. Pandemi dönemi devam ettiği sürece de havayolu şirketleri gelirlerini kaybetmeye devam edecek gibi görülüyor. Pandemi sürecinde dünya genelinde birçok havayolu şirketi çalışanlarını ya işten çıkardı ya da ücretsiz izne ayırdı. Pandemi sürecinden dolayı firmalar sefer sayılarını azatlılar. Uçuş maliyetleri düşürmek için yeni yeni önlemler ve tedbirler almaya devam ediyorlar. Dünya genelinde yaşanan bu süreçten dolayı havayolu sektörünün 25 yıl önceki yolcu sayılarına kadar gerileme yaşadığı üzerinde duruluyor.

Türkiye ve Rusya Havalimanları ilk 5’şe Yerleştiler

Türkiye ve Rusya’da havalimanlarında diğer Avrupa ülkelerine göre göreceli olarak yoğunluk yaşandı. Pandemi sürecinde bir önceki yıla göre %74 oranında taşınan yolcularda azalma yaşanırken İstanbul Havalimanı Avrupa havalimanları arasında 2020’de en çok yolcu taşıyan havalimanı oldu. 2020 yılındaki taşınan yolcu sayılarına göre 2019’daki sıralama değişti. İstanbul havalimanı ilk sıraya yerleşirken Sabiha Gökçen ise ikinci sıraya yerleşti.
İstanbul Havalimanı 2019 yılında 5’nci sırada yer alırken 2020 yılında ilk sıraya yerleşti. Sabiha Gökçen ise ikinci oldu. Bunların ardına Moskova’daki Cheremetievo 3’ncü olurken Domodedovo ve Vnoukovo havaalanlanları 4, ve 5. sıraya yerleştiler.

1- İstanbul havalimanı  (İstanbul – Turkey)

2- Sabiha Gökçen Havalimanı (İstanbul – Turkey)

3- Cheremetievo  Havalimanı (Moskova – Rusia)

4- Domodedovo Havalimanı (Moskova – Rusia)

5- Vnoukovo Havalimanı (Moskova – Rusia)

Havayolu Sektörü 2019 Yılına Göre %60 Daraldı

Yolcu sayısında bir önceki yıla göre %60’dan fazla düşüş yaşanan 2020 yılında 2019 yılında 2,4 milyar olan yolcu sayısı 728 milyon yolcu seviyesine düştü. Uluslararası Havaalanları Konseyi’nin (ACI) Avrupa şubesinin hazırlamış olduğu verilere göre sektörde bir önceki yıla göre yaşanan küçülmeden dolayı sektörün zorlu bir yıl geçirdiği görülüyor.

2020 yılı 1995 Rakamlarına Geriledi

1995 yılındaki rakam seviyelerine geri dönüldüğünü belirten ACI Genel Direktörü Olivier Jankovec “Avrupa havaalanları 1995 yılındaki rakamlara geri döndü, hiçbir sektör bu duruma dayanamaz.” Diyerek devletlerin havayolu şirketlerinin ayakta kalabilmesi için mali destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul’da En Değerli İlçeler Belli Oldu

https://www.istairport.com/tr

İlgili Yazılar